Cantàbria (2010-10-10)

Un verano,  contemplando desde la playa de Berria el majestuoso conjunto del penal, pensé en la presencia que había tenido en mi vida de niña y adolescente, y mi pensamiento derivó a los miles de presos que habían cumplido condena en el Dueso.

Nació entonces mi deseo de conocer su historia y de estudiar la documentación en él existente…

Així comença la historiadora Raquel Collado la tesis sobre la “Colonia penitenciaria de El Dueso (Santoña): Papel político-penal durante la guerra civil y el franquismo (1937-1975)” ….

El camí que porta cap el far del Pescador, voreja la tanca del penal de El Dueso tot guanyant alçada i permeten una visió amplia sobre el conjunt. Allí hi havia una família que amb prismàtic buscava, segurament, algun familiar reclòs.

La composició del quadre no deixa de ser sorprenent, al fons les maresmes, a continuació el majestuós penal, seguit d’un cementiri, amb tres pisos de nínxols, la platja de sorra groga i per acabar el mar encalmat  i grisos que gairebé es confonia amb el cel.

Tot això, com diu la cançó sota un cel de plom que el sol vol trencar en el millor dels casos, i sota el xirimiri intermitent en la major part del temps.

Els fars són referència de seguretat dels que estant a terra ferma i guia dels aventurers de la nit, tots som lliures de col·locar-nos al costat que més ens convingui, la tranquil·litat de que res es bellugui o la incertesa de quin serà finalment el destí.

 

Anuncis

2 Respostes to “Cantàbria (2010-10-10)”

  1. “composició sorprenent” totalment, un cementiri i una presó a primera línia de mar…

  2. Crec que trio la incertesa de no saber quin serà el destí final… en terra ferma, a vegades, un s’avorreix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: